I en solvegg på Ekeberg

I solveggen på et gulmalt hus, blant epletrær og høstløv i et stille villaområde over Oslos tak, der henger de. Tunge, blåsvarte og i tette klaser. Tykt skall, små og syrlige og breddfulle av aroma. Druestokken på Ekeberg har vært ute en norsk vinternatt før, og er majestetisk og frodig. Med botanikkinteresse og grønne fingre har mormor Gudny plantet og stelt dette vidunderet i mange år. 


Epler i hauger. Duftende av jord og sommer, kalde av høstkvelden. Her er det nok epler til en hel paifabrikk. Oda finner fram stige og klatrer opp til druene. Mormor Gudny har gått bort, men druestokken hennes står der i all sin prakt. Selvsagt må jeg lage en spesiell delikatesse til minne om Gudny og den levende hagen hennes. 
Denne rubinrøde, aromatiske geléen blir et eksklusivt lite opplag i Borgwardt Frukt & Consylt. 30 glass ble det, så det er flere som kan smake. Geléen er utmerket på modne oster. 

Rubingelé Gudny, med "pinnevin"

Ingredienser: 
  • Norske solveggsdruer
  • Pinnevin
  • Noen snapsglass likør av sommerbær
  • Sukker
  • Fruktpektin
Vi nordmenn er ikke vant til å lage mat av druer, og det er en spesiell opplevelse å koke dem til gelé. Det tykke, blåsvarte skallet kokes lett i stykker og druene avgir mengder av saft. Steinene legger seg i bunnen og avgir god bitterhet i kokingen. Druesaften blir dyp rubinrød, dufter både søtt og krydret. Til 3 liter druesaft tilsatte jeg 0,5 liter "pinnevin" (Zaccagnini Cantina Rossa - den med en pinne bundet fast i flasken), og 2 snapsglass med fjorårets sommerbærlikør. Alkoholen kokes ut og sukker og pektin tilsettes, men smakene blir sittende igjen. Noe som gjør Rubingelé Gudny til en helt spesiell smaksopplevelse.
1 kommentar:

  1. Dette så ut som en deilig oppskrift! Elsker at det er flere enn vår venninnegjeng som kaller vinen for "pinnevin" :D

    SvarSlett