Sirop de dandelion

Min venn Lars Erik er en ekte kulinariker, og matauk gjennom sesongene har blitt en viktig del av vårt samvær. Hver nyttårsaften lager han en dessert eller drink med spenstige smaker. Løvetannen blomstrer overalt i disse dager, og i de rette hender blir den en gyllen, krydret sirup - perfekt i drinker. Inspirert av klassikeren Kir Royale, ligger alt til rette for drinken vi herved døper Kir un Fossé - kir grøftekant...




Løvetannsirup - sirop de dandelion

  • 200 løvetannblomster
  • 1 kg sukker
  • 1 sitron
  • 1 l vann
  • Små glassflasker med tett kork

1. Skyll blomstene i kaldt vann, og klipp av eventuelle stilkrester. Du trenger ikke å rense dem mer, det grønne koker med. 

2. Skrubb og skjær sitronen i skiver.

3. Ha løvetann, sitron, sukker og vann i en gryte. Kok opp. La det koke på middels varme i 30 minutter. Rør av og til. 

4. La gryten med innholdet stå kaldt med lokk over natten.


5. Neste dag: sil gjennom en finmasket sil eller et grovt klede. Hell over i rene flasker og skru straks igjen korken. Avkjøl.

6. Sirupen holder seg best i kjøleskap, og kan nytes opptil flere måneder senere. 

Takk til Gunda Djupvik for oppskriften i hennes bok "Sylting og safting heile året" Vi elsker deg, Gunda!


Små flasker kan eksempelvis kjøpes på Granit og koster rundt 10 kr. Diverse jernvarebutikker, IKEA eller hobbybutikker er også hete tips.





















  
Hvordan berike livet med sirop de dandelion?
- i drinker, gjerne med norsk akevitt 
- risle over nylaget bakverk
- sett "vaniljeis med flytende gull" på menyen
- fest en etikett og ta med som vertinnegave
- som hverdagsdessert med gresk yoghurt og nøtter

Det er ingenting i veien for å kle seg ut som løvetann selv. Spesielt ikke om du mangler hårstrikk. Hår i sirupen må unngås for enhver pris!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar