Ukens Hundebäckerei: Bjørnebærkake med vaniljemousse og nøttebunn

Denne kaken kan varieres i det uendelige, den blir uansett fortryllende så lenge man holder seg til "den hellige treenighet" i kakeverdenen: bunn, noe kremete og noe fruktig. Denne versjonen består av en (glutenfri) hasselnøttbunn, vaniljemousse og bjørnebær. Bjørnebær er i sesong akkurat nå, så da jeg var i Drøbak igjen for noen dager siden plukket jeg mengder av disse aromatiske, glinsende bærene. Prøv gjerne også med mandler eller cashewnøtter i bunnen, og jordbær, bringebær eller hva du måtte begjære av frukt, på toppen. 

Bjørnebærkake med vaniljemousse og nøttebunn

Nøttebunn: 
4 eggehviter
200 g hasselnøtter
200 g melis
1/2 ts salt

Vaniljemousse: 
4 eggeplommer
1 vaniljestang
5 dl kremfløte
100 g sukker
7 plater gelatin
1 ss Maizenna

Bjørnebær: 
1/2 - 1 l bjørnebær
1/2 glass gelé av f.eks. eple eller rips (evt. 1 pk rød gelé, bruk halvparten av vannet ved tilberedning)

Fremgangsmåte:

1. Sett ovnen på 160 grader. Rist hasselnøttene i en tørr panne på middels varme. Rør av og til. Rist til de dufter og skallet begynner å flasse av. Ta nøttene ut av pannen og fjern det meste av skallet ved å gni nøttene mellom hendene eller i et kjøkkenhåndkle. Mal nøttene til mel i en blender. Stivpisk eggehvitene sammen med salt. Pass på at bollen og vispene er helt frie for fett, og at det ikke kommer en dråpe eggeplomme oppi (fett i eggehvite gjør at den ikke blir stiv). Bland melis med hasselnøttmel, og vend dette inn i eggehvitene. Hell blandingen i en kakeform, kledd med bakepapir godt oppover kanten. Bunnen blir litt høyere eller lavere etter hvor stor kakeform du bruker. Stek midt i ovnen i ca 30 - 35 min til gjennomstekt. La bunnen avkjøles i formen.2. I mellomtiden lager du vaniljemousse. Det er egentlig ganske enkelt, og er i praksis bare vaniljekrem med gelatin i som du vender inn i pisket krem for å få den luftige skumkonsistensen. Slik gjør du: splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha frø, stangen, 2 dl av fløten og sukkeret i en liten gryte. Varm opp under omrøring til sukkeret har løst seg opp. Ta ut vaniljestangen. Tilsett Maizenna. Tilsett litt og litt av den varme blandingen til eggeplommene, rør underveis (ikke ha eggeplommene i den varme fløten, da kan de lett stivne og du får en masse full av eggetråder). Etterpå heller du blandingen tilbake i gryten, og varmer opp igjen under omrøring. Nå skal blandingen begynne å tykne som vaniljekrem. Ta av platen. Legg gelatinplatene i en bolle med kaldt vann, ta dem opp igjen etter noen minutter og klem ut vannet. Ha gelatinen oppi vaniljekremen så den smelter av varmen, og rør den godt ut. Pisk kremfløten til krem. Når vaniljekremen er lunken, vender du den forsiktig inn i kremen. Er den for varm vil den smelte kremen og moussen får en litt tettere konsistens (men er fortsatt like god!). Hell mousseblandingen over nøttebunnen og sett i kjøleskap. Den vil stivne i løpet av 20 minutter. 
3. Siste etappe er bærene. Fordel bærene over den stivnede moussen. Smelt geleen i en liten gryte, og øs den over bærene fra midten av kaken og utover med en spiseskje. Geleen vil stivne fort i kjøleskap. Bruker du gelé i pakke, følger du bare anvisningen på pakken men bruker halvparten av vannet. Denne geleen vil bruke noen timer på å stivne. Husk også å avkjøle geleen noe før du har den over kaken så den ikke smelter vaniljemoussen. Når geleen er stiv, løfter du kaken ut av formen, skjærer av ujevne kanter med en kniv holdt under varmt vann. Skjær i fine stykker, også med varm kniv. Serveres med en gang eller oppbevares en dag i kjøleskap. Sitronmelisse er fint på toppen. 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar