Gårdsbutikk og "Casual Vegan Tapas"

Bergens Tidende setter lys på noe som har plaget meg i lang tid. I en kronikk med tittel "det groteske matmonopolet", belyser gastronom Martin Inderhaug hvordan fire kjeder står for 96 prosent av det norske dagligvaremarkedet. Det betyr at så godt som all mat norske forbrukere kjøper går gjennom kassene på enten Rema 1000, Coop, eller Norgesgruppens Kiwi, Meny, Spar eller Joker og Nærbutikken. Det går utover både oss marked, mennesker, dyr og miljø (les innlegget her). Jeg er tydeligvis ikke den eneste som blir deprimert av å vandre gjennom en kjedematbutikk, la blikket gli over de plastpakkede, ihjelsprøytede og identiske brokkoliene. Det er ikke lett å finne inspirasjon, matglede og tro på en sunn verden på en arena der alle varene er resulatet av mektige avtaler som skviser ut alle som ikke er gigantiske og hensynsløse, monokulturelt landbruk og mat med måneder i kontainere til havs bak seg. Derfor er det en fryd å finne alternativer. Jeg prøver å handle i mindre butikker og utsalgssteder som ikke er knyttet til de store kjedene så ofte jeg kan.




Den siste oppdagelsen er en gårdsbutikk i nærheten av Oslo. Granny-hjertet mitt hopper av glede og jeg planlegger allerede neste tur. Like utenfor Drøbak, ikke lange stunden fra Oslo, ligger Haneborg gård. Omtrent i disse dager begynner selvplukksesongen og bugnende jorder står klare med mais, bønner og blomster for å nevne noe. Er man ikke så ivrig etter å få jord under neglene, er gårdsbutikken et godt alternativ. To store, svale rom der veggene er dekket av grønne kasser fylt av all mengder med spennende, ferske grønnsaker. Egg fra lykkelige høner og honning får man også kjøpt. Dessuten er prisene forbløffende hyggelige. Vi dro avsted med tre fulle poser, til litt over tohundrelappen. 

Gården bruker minimalt med sprøytemidler, og har en variasjon og ferskhet som ingen kjedebutikk kan stille opp med. Knallviolett grafitti-blomkål, småagurker der blomsten fortsatt sitter på, gresskar og squash i alle mulige krumbøyligheter som intet EU-direktiv har fått lov å kaste på dynga fordi de "ikke passer inn i standardmålene", beter i mange farger, duggfriske bladgrønnsaker, poteter i nostalgiske papirposer og kassevis med fersk mais. Noen søk på nettet viser at det faktisk er en del gårdsutsalg rundt omkring i landet, og jeg vil oppfordre alle til å finne ut hva som finnes i nærheten av nettopp deg. Det er på tide at kjedehaiene mottar noen signaler om at kvalitet, smak og miljø er viktig. Dessuten er det en opplevelse i seg selv å handle på en gårdsbutikk. 

Handleturen på Haneborg gård ble til en spontan vegansk tapas. En av gjestene tålte verken gluten eller laktose, og med så mye fantastiske grønnsaker kom vegantemaet helt av seg. Unntaket er litt revet parmesan over gresskarsuppen må jeg innrømme, så la oss kalle det "casual vegan". 

"Casual vegan Tapas" 

Mange ulike tomater
- Betecarpaccio med ristede frø og kjerner
- Gresskarsuppe med chilli, persille og parmesan
- Knasesprø kålrabi i skiver
- Sopp stekt i hvitløk og balsamicoeddik
- Stekte maiskolber med olivensmør

Oppskrifter kommer i påfølgende innlegg. Første rett er ikke så vanskelig. Mange ulike tomater trenger ingen videre introduksjon. Det er en opplevelse i seg selv og smake seg gjennom, fornemme ulik tykkelese på skallet, noen er søtere andre er skarpere. Snart er den norske tomatsesongen over, så det gjelder å fråtse.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar