Fransk løksuppe


Hvorfor er det en fornærmelse å bli kalt en løk? Den må jo kunne sies å være den mest anvendelige og uunværlige grønnsaken av dem alle. Spesielt om høsten. Da er det viktig å ofte lage en stor porsjon løksuppe, gratinere den med deilig gruyère-ost, og invitere noen venner på en enkel men sabla god middag. Trikset med en god løksuppe er at løken får myknet seg ordentlig godt i smør og olje, gjerne i 20 minutter. Det får fram løkens søte, karamellaktige smak. Sødmen og syren i eplejuice løfter så løksuppen opp til uante høyder. Husk friske urter, gjerne timian eller bladpersille, og kald øl. 

Fransk løksuppe
(til 4 personer)

Ingredienser: 

  • 4-5 store løk
  • 2 fedd hvitløk
  • 2 ss smør
  • 3 ss olivenolje
  • 1 l grønnsaks- eller hønsebuljong (fra terning)
  • 3 laurbærblader
  • 2 dl eplejuice
  • 2 kvaster timian
  • Salt og nykvernet pepper
  • 4 skiver godt landbrød
  • Ca. 3 dl revet gruyère til gratinering


Fremgangsmåte: 
1. Skrell og rens løk, og skjær den i båter. Skrell og finhakk hvitløken.
2. Varm smør og olje i en gryte, tilsett løken og stek i 15 - 20 minutter. Rør av og til. Løken skal bli myk og lett gyllen, men ikke brun eller brent. Tilsett hvitløk mot slutten.


3. Tilsett buljong, eplejuice, timian, laurbærblader og pepper. Kok opp, og la suppen småkoke på svak varme i 40 minutter. Smak til med salt. 
4. I mellomtiden setter du ovnen på 250 grader, og sett fram fire suppeboller. Rist brødskivene sprø i en brødrister eller tørr panne.
5. Øs suppen i bollene. Fjern timiankvaster og laurbærblader underveis. Legg en brødskive på toppen av hver suppeporsjon, strø over rikelig med revet ost, og sett bollene midt i ovnen. La dem gratinere i 6 - 8 minutter, til osten bobler lett og blir gyllen. 
6. Ta ut suppene (bruk stekevotter!) og servér straks med et urtedryss og kald øl. 



Gjør det enkelt ved å bare slippe buljongterninger og krydder rett oppi den myke løken, før du heller på en liter kokende vann rett fra vannkokeren, og deretter eplejuicen. Vips, suppen koker i en fei!

Strø rikelig med ost over hele suppeoverflaten, ikke bare oppå landbrødskivene.


La høstmørket komme! Sålenge jeg har kjellerboden full av løk fra Haneborg gård.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar