Noe av det beste med høsten er å få tak i i glødende gresskar som har ligget og vokst sakte men sikkert gjennom sommeren. Dette gresskaret er fra før nevnte Haneborg gård utenfor Drøbak. I ukene som kommer er gresskarene på sitt aller beste. Gresskarpai, gnocci eller risotto med gresskar, gresskarsyltetøy med ingefær og fyldig gresskarsuppe er blant godsakene man kan lage. Zuppa di zucca er italiensk for gresskarsuppe, og italienerene er spesielt flinke til å krydre fram gresskarets varme smak med muskatnøtt og chili. Parmesanen deres gjør seg også uforskammet godt på toppen. Denne suppen er rask og enkel, og metter fire personer.
Gresskarsuppe "zuppa di zucca"
Ingredienser:
- 1 lite/mellomstort gresskar (hokkaido som jeg har brukt her eller flaskegresskar), som gir ca. 1 kg renset gresskarkjøtt
- 2 mellomstore poteter
- 3-4 sjalottløk
- 3 ss olivenolje
- 1 l hønsebuljong fra terning
- 1/4 ts tørket, knust chilli
- 1/4 ts malt muskatnøtt
- 1 ss hvitvinseddik eller sitronsaft
- Malt hvit pepper
- 2 ss rømme eller creme fraiche
- Hakket bladpersille og revet parmesan til servering
Fremgangsmåte:
Del gresskaret og fjern frøene, kutt av grovt skall, stilkender og stygge merker. Del gresskaret i biter, med resten av skallet på. Del potetene i biter. Skrell og grovhakk løken. Varm oljen i en god gryte, og fres løken noen minutter på middels varme. Tilsett poteter og gresskar og fortsett å steke videre under lokk i fem minutter. Rør av og til. I mellomtiden lager du buljong av varmt vann og terninger. Tilsett buljongen, chilli, muskat og eddik/sitronsaft. Småkok på middels varme under lokk til poteter og gresskar er møre. Kjør massen glatt med en stavmikser. Tilsett rømme/creme fraiche og smak til med pepper. Smak eventuelt til med mer muskatnøtt også. Servér med hakket bladpersille, revet parmesan og ristede gresskarkjerner hvis du virkelig vil slå på stortromma.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar