Å spise blomster


I disse dager skrider et blomsterprosjekt frem. Jeg har puslet med det en stund, tatt med meg noen blomsterhoder her og der gjennom sommeren og lagt dem til tørking. Og da særlig spiselige blomster som ringblomst (som over) og roser. 

Disse skal brukes i trøffelmakeriet utover høsten og vinteren (mer om det senere). Men også blomster i vanlig matlaging er undervurdert i det allmenne kjøkken. Noen vil mene at det strider mot strider mot den stolte tradisjonen med enkel og ujålete mat. Men naturlig skjønnhet er jo noe av det minst jålete som finnes... Dessuten spiser vi også med øynene. En florlett fargeprakt på tallerkenen vil kjærtegne både smaksløker og sinn. 


Da og nå: allerede som stilk med hjemmeklippet pannelugg og kassekomfyr var jeg opptatt av blomster og deres uimotståelige skjønnhet sammen med mat. Interessen har holdt fram og er nå så raffinert at man faktisk kan spise det som blir laget. Til høyre er det tørkede små stemorsblomster og koking av løvetannsirup (øverst). Løvetannblomster kan også tørkes og brukes som te eller pynt. 


Spiselige blomster

Ingredienser: 
- Spiselige blomster (for eksempel ringblomst, kornblomst, blomkarse, agurkurt, blomster av lavendel, rosmarin, gressløk, peppermynte, jorbær eller frukt, tagetes (noen arter), natt og dag, roser,  primula, lindeblomster, stokkrose, marikåpe, sitrusblomster)

Fremgangsmåte: 
Skal du spise ferske blomster, er det bare å rense dem og strø dem over maten. Oppbevaring: skal du ikke bruke blomstene før dagen etter, kan du dekke bunnen av en plastboks med vått kjøkkenpapir og legge blomstene på dette. Ha på lokket og oppbevar i kjøleskap. Blomstene vil holde seg ferske i minst et døgn.

Husk at noen blomster smaker en del, og derfor må matches med maten. Blomkarse smaker eksempelvis mildt pepperaktig og passer godt i salater. Gressløkblomster smaker lett av gressløk, og passer derfor også best i saltmat som salater eller omeletter. Sitrusblomster smaker aromatisk og parfymert og gjør seg ypperlig i desserter. Det samme gjelder lavendel. Andre blomster som ringblomst, frukttreblomster og kornblomst har en nøytral smak, og passer smaksmessig like godt i desserter som på saltmat. 

Dersom du skal tørke blomstene, kan du gjøre dette i normal romtemperatur. Bare napp kronbladene av blomsterhodet og legg dem utover en tallerken i noen dager. Oppbevar mørkt og i en lufttett boks når de er helt tørre. Vil du tørke dem raskere, kan du tørke dem i stekeovnen på 50 grader spredd utover et stekebrett. Ha en liten sprekk mellom ovn og ovnsdør så fuktigheten slipper ut (sett en gaffel etc. imellom). 


Kornblomster har små, løvtynne og himmelblå blomster. De er spesielt fine som blikkfang og pynt, bare tenk: det er få råvarer som naturlig har denne fargen. Oransje og blå er komplimentærfarger, og kornblomst vil se ekstra spektakulært ut på retter med for eksempel mango, aprikos, appelsin, gulrøtter, safran, gurkemeie etc. eller sammen med oransje blomkarse eller ringblomst. Over er kornblomsten brukt som kontrastpynt på en dessert med bær, pasjonsfruktkrem, kjeks og nøytrale alger (!), på Cas Gazi (Ibiza).  


Spiret quinoasalat med mango, avokado, pinjekjerner, tomater, spirer og masser av gule blomkarseblomster. En bohem-helsehippis drøm. Bildet er fra Ashram Sunset restaurant, også Ibiza. 

Lindeblomster (øverst til venstre) er dekorative og oser av "nordisk minimalisme". Noe for Noma? Hagepetunia (nederst til venstre) finnes i mange farger. Den over er igjen fra Ibiza, og har et deilig rotete og overdådig utseende. Lavendel er med sin aroma og lilla fargeprakt er ikke bare en snarvei til det gode liv på den franske riviera, men gjør seg i alt fra kryddersmør, i cup cakes, te eller salater. 


Dronningen av blomster! Rosekronblader er noe av de mest tilgjengelige og anvendelige blomster man kan sanke. Øverst til venstre er et blikk på rosehavet langs danskekysten. Rosene er av typen rynkerose, som det også finnes mye av i norsk natur. En gang en prydplante importert fra Asia, nå en hagerømling som slår seg ned overalt og truer med å fortrenge hjemlige planter. Så plukk rynkeroser med god samvittighet. De er fine til tørking, og har flott aroma til rosegelé, roselikør etc. Nyperosen hører hjemme i norsk natur, så plukk den med større varsomhet. Bladene er ofte lysere enn rynkerosens med rosearomaen er like fin og bruksområdet er det samme. Usprøytede hageroser av alle slag kan også brukes. 


Tørket marikåpe blir små irrgrønne pyntekvaster. Tørking av kløver ble mer eller mindre mislykket (noen blomster blir brune ved tørking - prøv deg frem), mens kamille, natt og dag og rynkeroseblader fikk stående applaus for sin tørkbarhet. 


Blomsterkjeder - finurlig laget og piffet opp med grelle bånd, er populære åndegaver over hele Thailand. Nederst på disse er det festet struttende tagetesblomster. Noen tagetes-arter er spiselige (tagetes tenuifolia er en sikker en), og egner seg godt til tørking. Du trenger ikke å dra helt til Thailand for å få tak i dem heller, det er noen av de enkleste blomstene å få til i hager og krukker. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar