Plommekake med 5 krydder



Denne lørdagen handlet alt om plommer. Vepsen, stesøsteren min og jeg svermet alle rundt plommetreet i hagen til mor. Greinene på treet bøyde seg mot bakken og etter fem fulle bøtter så treet fortsatt urørt ut. Etterpå vanket det selvsagt mors plommekake. Og hvilken kake! Dette er en gjærkake med enkelt plommelokk. På toppen er det et tykt krydderlag av kanel, anis, nellik og sitronskall og ingefær og brunt sukker. Det finnes mange typer plommer, disse heter Opal, og har rødgult skall, lyst fruktkjøtt og fin aroma. Men både blålilla plommer, røde eggeformede victoriaplommer og gulgrønne Reine Claude plommer fungerer like bra. Justér sukkermengden etter hvor søte plommene er. Er de veldig søte, drypp litt sitronsaft over i tillegg. 




Plommekake med 5 krydder

Ingredienser: 
(til en langpanne, halvér for vanlig springform)
  • 500 g sammalt hvete finmalt, hvetemel eller en blanding
  • 40 g gjær
  • 75 g sukker
  • 2,5 dl melk, lunken
  • 100 g smør
  • Skall av en sitron, revet
  • 1/2 ts salt
  • Plommer delt i to, uten stein
  • 75 - 100 g lyst brunt sukker
  • 1 ts revet sitronskall
  • 1 ts frisk revet ingefær (eller malt ingefær)
  • 1,5 ts kanel
  • 1/4 malt nellik
  • 1 ts hele anisfrø
  • Pisket krem til servering
Fremgangsmåte: 
1. Lag en søt gjærdeig: bland det tørre. Bland ut gjæren i lunken melk. Smelt smøret. Bland det tørre, melk/gjær, smør og sitronskall. Kna sammen til en deig og sett til heving på et lunt sted, ca. 40 minutter. 
2. Smør en langpanne og trykk deigen ut i denne. Legg et kjøkkenhåndkle over og la den heve videre mens du lager fyllet. 



3. Sett ovnen på 180 grader. Del plommene og ta ut steinen. Fordel dem med over kaken med snittflaten opp.
4. Lag en blanding av sukker, sitronskall, ingefær, kanel, nellik og anis. Rør det godt sammen i en liten bolle. Strø kryddersukkeret over plommene. 



5. Stek kaken midt i ovnen til den er gjennomstekt og gyllen i kantene (ca. 30 minutter) 
6. Servér med pisket krem eller en kule vaniljeis på toppen. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar