Risotto med bondebønner og gresskar


Bondebønner er en glemt delikatesse fra gamledager som fortjener å bli trukket fram. I store, polstrede belger vokser de ut av stammen på bønneplanten. Inni ligger bønnene store og lysegrønne, klare til damping, steking, gryteretter, supper eller risotto. Sistnevnte er svært enkelt ettersom bønnene bare koker med den siste koketiden. Både bondebønner og gresskar får en fantastisk nøtteaktig og kremete smak når de varmebehandles i risotto. Du kan få tak i bondebønner og gresskar på Bondens marked, selvplukk og gårdsbutikker, noen innvandrerbutikker og på store matbutikker hvis du er heldig. 



Risotto med bondebønner og gresskar

Ingredienser: 

  • 280 g risottoris (bruk gjerne 15 min - hurtigvariant)
  • 300 g rensede bondebønner (eller erter)
  • 250 g gresskar med skall i biter (omtrent på størrelse med bønnene)
  • 1 gul løk
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 ss smør
  • 2 ss olivenolje
  • 2 dl hvitvin
  • 8 dl grønnsakskraft eller buljong (vann + terning)
  • 80 g parmesan
  • 2 ss hakket persille
  • Pepper og evt. salt


Fremgangsmåte: 
Rens løk og hvitløk og hakk dem ganske fint. Varm opp smør og olivenolje i en god gryte og fres løk og hvitløk i dette i noen minutter. Tilsett risen. Hell over hvitvinen og kok på middels til sterk varme under omrøring til den har trukket inn i risen, ca. 2 minutter. Skru ned varmen noe. Tilsett buljong i omganger, og la den småkoke inn i risen risen mellom hver tilsetning. Rør underveis. Når det begynner å nærme seg slutten av koketiden, tilsetter du gresskarterninger og bondebønner og koker videre til de er møre. Riv parmesanen og rør den inn sammen med persille, pepper og smak om det er behov for ekstra salt (vanligvis holder det med saltet fra buljongen og parmesanen, men bruker du usaltet grønnsakskraft trenger du salt). Servér med mer persille, revet parmesan og eventuelt sprøstekt spekeskinke. Drikk resten av hvitvinen til risottoen og tenk på hvor herlig sensommeren er. 



Rør inn nesten all parmesanen i risottoen, så den smelter og gjør retten rik og kremete. Spar litt til å strø på toppen ved servering. 

For den som fortsatt mener at middag ikke er komplett uten kjøtt, kan man strø noen skiver sprøstekt chorizo eller spekeskinke over. Det skal ikke så mye til for å dekke behovet heller. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar