Karamell - og sjokolademuffins


Jeg er litt allergisk mot ordet cupcakes. Selv om jeg i utgangspunktet ikke har noe imot kaker i porsjonsstørrelse, som kan være ganske flott som del av en dessert for eksempel. Men det er alt dette rosa, polkadotmaniske, glitterbefengte og strøsselaggressive som jeg ikke forstår. Det blir for kitsch, det virker ikke spiselig. Jeg har aldri vært fristet til å spise en porselenssvane, en blondeduk eller en tiara. Hvorfor skulle jeg ha lyst på en cupcake? Og leireaktig fontantmasse smaker ikke godt, uansett om det er skåret til som en nusselig rosebord eller en 2D stiletthelsko med tannfientlige sølvkuler som nagler. Nei, det må bli muffins. Gjerne med mye syndig oppi på en gang. Denne grunnoppskriften på muffins vender jeg tilbake til gang på gang, og den kan lett varieres. Bytt ut det tørre – eller bytt ut det våte, så lenge mengdene og fremgangsmåten blir det samme. Her er noe av melet byttet ut med kakao og finhakket sjokolade, og juicen er byttet ut med kaffe og fløte. Det er viktig at egg og smør er romtemperert, og at muffinsene kommer inn i ovnen raskt etter at deigen er ferdig. Da får du perfekt resultat; saftige men luftige muffins med en flott topp.

Karamell - og sjokolademuffins
(gir 9 store eller 15 små muffins)

Grunnoppskrift english tea muffins:
-       3 egg (romtemperert)
-       2 dl sukker
-       4 dl hvetemel
-       2 ts bakepulver
-       2 ts vaniljesukker
-       ½ ts salt
-       100 g smør (romtemperert)
-       1 ts revet sitronskall
-       Noen ss juice, melk eller vann

Fremgangsmåte:

Sett ovnen på 175 grader. Knekk eggene i en bolle, tilsett sukkeret og pisk dette til luftig eggedosis. Jobb hvetemel, bakepulver, salt og vaniljesukker gjennom en sikt og ned i bollen med eggedosisen. Bland det hele sammen med myk hånd. Bland inn det romtempererte smøret og deretter noen ss med væske. Til slutt blander du inn revet sitronskall. Legg klatter av røren i små eller store muffinsformer, så de fyller omtrent 2/3 av formene. Stek midt i ovnen i 10 – 20 minutter (avhengig av størrelse), til de begynner å bli litt gylne. De skal være såvidt gjennomstekt, ikke godt stekt, da blir de tørre. Sjekk ofte med en trepinne eller gaffel når du tror det nærmer seg. Avkjøl muffinsene før du evt. tar på glasur, frosting og pynt.

Til karamell - og sjokolademuffins

-       Bytt ut 1/2 dl av melet med kakaopulver
-       Bytt ut juice/vann/melk med kaffe og fløte – et par ss av hver
-       Bytt ut revet sitronskall med 3 ss finhakket eller grovt raspet mørk sjokolade til slutt

Karamellfrosting og pynt
  • 60 g smør
  • 50 g karamellsaus eller karamell/dulce de leche på glass, eller faktisk Prim (hvis det fortsatt finnes?)
  • 2 ss kremfløte
  • En klype salt
  • 1 ts vaniljesukker
  • Så mye melis at du får en tykk, kremet masse
  • Vaniljefugdekarameller fra smågodthyllen, skåret i små terninger.
Lag frostingen enkelt ved å blande smør, karamellsaus, kremfløte, salt og vaniljesukker i en bolle. Kjør det med en visp til en jevn masse, og tilsett melis til du får en tykk og kremete masse. Fyll i sprøytepose eller legg en klatt på hver muffins. Pynt med karameller.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar