Sylt agurkene dine sjæl!

Det er høysesong for små, hårete, grønne kamerater. Sylteagurker er sprø og gode rå naturell, men ta nå for alles skyld å kjøp et par ekstra kilo og sylt noen glass. Å lage sylteagurker selv gir en helt egen syltetilfredshet og fine gaver. Glassene må stå minst 3 uker etter at de er laget, for å godgjøre seg. I en sval kjeller holder dessuten sylteagurkene seg godt i 6 måneder og vel så det. Hjemmesyltede agurker gir status i syltekretser og smaker uovertruffen både på pateer og posteier, i julens potetsalat, finstrimlet i råkostsalater eller til vegetarisk nøttepaté. Sylteagurker er dessuten forbløffende enkelt å lage. Først lar du agurkskivene trekke i en saltlake natten over. Neste dag koker du sammen eddiklaken, legger agurkskivene i rene glass, heller over laken til det dekker og lukker glasset. For de som insisterer på en slik riflekniv, finnes det i velassorterte kjøkkenbutikker. Størst sjanse for å komme over agurker egnet til sylting, er i innvandrerbutikker, store matbutikker og på selvplukk på gårder rundtomkring. Sesongen er kort, så sylt mens du kan. 

Sylteagurk med dillkroner og hvit pepper

Ingredienser: 

 • 1 kg sylteagurker
 • 1 liter vann og 1 dl salt pr. kg sylteagurker


Eddiklake - til 1 kg sylteagurker:
 • 6 dl klar eddik 7%
 • 300 g sukker
 • 4 dl vann
 • Noen dillkroner eller dillkvister
 • 2 ss hvit pepper
 • 2 ss sennepsfrø (kan sløyfes)
 • Evt. noen tynne skiver frisk pepperot

Fremgangsmåte: 

1. Dag 1: Vask agurkene. Skjær de som er omtrent like store og over 10 cm lange, i skiver på 0,5 cm (mindre agurker kan du bare dele i to på langs. Legg skivene i en bolle. 

2. Løs opp 1 dl salt i 1 l vann. Hell saltlaken over agurkene og sett dem i kjøleskapet natten over. Sett gjerne en tallerken på agurkene, hvis de flyter opp. 

3. Dag 2: hell av saltlaken og skyll agurkene godt i kaldt vann, gjerne flere ganger. Sett dem til side. 

4. Lag eddiklaken ved å varme opp vann, sukker, eddik, hvit pepper og sennepsfrø i en gryte. Varm opp til kokepunktet, skru av varmen og rør til alt sukkeret har løst seg. 5. Legg agurkene lagvis med dillkroner hvis du har, i rene glass. Norgesglass, gamle taco- eller syltetøyglass eller annet er fint. Hell den varme laken over til det dekker helt. Skru lokket godt på. 

6. Avkjøl på kjøkkenbenken. Sett et mørkt og svalt sted til lagring. Etter 3 uker kan det første glasset åpnes. 

1 kommentar:

 1. Takker for oppskrift. Sitter i Thailand og vil lage agurk for Jul og Nyttår. Blir litt kort lagring, men dog... Ha en GOD JUL sammen med Kebab-eterne...
  Hilsen Håkon L.

  SvarSlett