Kanotur til Fjorda

Jeg vet om et sted der tiden går sakte, der vannet er blikkstille og bunnløst og svart. Et sted der skodda letter lydløst hver morgen, men kommer igjen, og fyller tusen etterkoppnett med glitrende dråper. Et sted der blårosa tranebær på trådtynne ranker ligger som  perler på myrene. Der skogbunnen er svøpt i fuktige mosetepper fra stamme til stamme. Der eldgamle stubber står tause under lav og linnea. Og ingen spør hva som er neste skritt. 

Et sted med solvarme steiner og rustrøde grunner og visne nøkkeroser. Med klar luft som lukter av høst. Der fisken spretter og tegner ringer som glir ut i vannspeilet igjen. Og blågrønne skoger dekker åsene og demper jaktskuddet som smeller i skumringen. Et sted der vilt og vakkert, liv og forgjengelighet går hånd i hånd.  

Dette stedet må vi til fra tid til annen. For så å kunne vende tilbake til prat og planer og mennesker med fornyet tro på hva som alltid er det viktigste: akkurat nå. Fjorda ligger et par timers kjøring fra Oslo, i Gran kommune. Det er en stor innsjø med mange, mange øyer og viker og knauser. Eller flere vann om du vil, vevd sammen av sund og sumper. Det hele strekker seg over nesten 10 kvadratkilometer, og tilsammen er det 170 km med bredd å utforske. Det er mulig å leie kano for 300 kr natten, eller ta med eget framkomstmiddel. Dette er et stort og nydelig naturområde, og selv om andre måtte besøke det er det alltid nok av steder å være helt for seg selv. 

For både bærplukkere og ligge på en knaus-ere, er det viktig med en solid frokost. Noen må stå opp først og plukke bær, men da kan jo den andre koke opp vann på primusen så lenge. Vann er nemlig det eneste du trenger hvis du har laget ferdig gourmetgrøtblandingen på forhånd. 

Gourmethavgregrøt Primus
Pr. pers: 
  • 1,5 dl lettkokte økologiske havregryn
  • 1 ss tørrmelk (sånn som brukes i kaffe)
  • 1 klype salt
  • 1 klype malt kanel
  • 1 ss gresskarkjerner
  • 1 ss honning
  • Blåbær fra skogen 
  • Kokende vann fra primusen

Bland havregryn, tørrmelk, salt, honning og kanel i en kopp. Hell på kokende vann, ca. 2,5 dl. Rør i ett minutt. Topp med blåbær og gresskarkjerner. Denne havregrøten er så god at selv de som ikke tror de liker havregrøt liker den. Skogen kan også tenkes å ha spille en rolle der. 


For Bella var det første gang på telttur og da er det viktig med litt skånsom behandling. Er man ofte våken om natten og skal sette det som lager nattelyder på plass, da må man gjerne ta igjen litt søvn på dagtid. Og spise frokost på sengen. 

Det må være noe med dette stedet. Så store blåbær har jeg aldri sett. 4,5 lykkelige kilo selvplukk av dem ble det også. Men hadde jeg fått bli der i lyngen noen dager til, kunne jeg tidoblet mengden. Minst.  


Over sees renseskvadronen på oppdrag. Det er lurt å rense bort blader, dårlige bær og blindpassasjerer ganske snart etter plukking. Spesielt om bærene lagres en dag i sivet og har en kanotur med påfølgende biltur foran seg. Og bare for å skryte:

Fangst: 
4,5 kg blåbær
4 kg tyttebær
1 kg tranebær
3 blekksopp og 4 fåresopp
___

Sopp stekt i smør på primus til lunsj, gjerne sammen med tykt bacon og panneristet grovt brød. Til middag er en posevariant piffet opp med surret løk, selvplukket sopp og tyttebær helt kurrant. Rødvin og IKEA-glass venter i bålsteinene. Det er det som er så fint med å dra på kanotur; du trenger ikke å tenke på pakke lett. 



Takk for i år, Fjorda og Tinnskjøge!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar