Glemt sitronhonning


Forrige uke var jeg hos min venninne Ingeborg. Vi var på selvplukk, og tenkte å innvie grønnsaksberget med en middag i barndomshjemmet. Moren til Ingeborg har en fantastisk hage med masser av mynte, så en liten dessert med sitronsorbet og en saus av smeltet honning, sitron og mynte måtte være midt i blinken. Men i denne hagen finner man så roen, at vi glemte sausen på platen. Vel 40 minutter senere kom vi inn etter å ha slikket de siste solstråelne, og stirret forferdet ned i gryten. Det var blitt en seig, mørk gyllen masse. Men som luktet helt uimotsåelig, med en himmelsk karamellaktig sitronaroma. Etter å ha prøvd sirupen på is, var vi overbevist: dette er en ny klassiker, og navnet må være glemt sitronhonning. 


Glemt sitronhonning
(som dessertsaus nok til 6 pers.)

Ingredienser: 
- 5 ss honning
- 1 sitron
- 3 små kvister frisk eller tørket mynte

Fremgangsmåte: 
1. Bruk en potetskreller e.l. til å skrelle 5-6 gode strimler av sitronskallet. Del sitronen og press ut all saften. 
2. Ha sitronsaft, skallstrimler, myntekvister og honning i en liten kjele. Kok sakte opp, og la blandingen såvidt småkoke i minst 30 minutter. Rør av og til. 


3. Sil av mynte og sitronskall. Sirupen er klar til bruk. Ha den på is, kaker, drinker, te eller annet. 
4. Bruk den varm eller kald. Sirupen tykner litt ved avkjøling, men holder seg fortsatt flytende og kan oppbevares på en liten flaske eller et syltetøyglass i kjøleskapet. 

I går lagde jeg en dessert, denne gangen med sitronhonning "glemt med vilje". Vi hadde den over god vaniljeis og frisk aprikos og fiken i biter. Fantastisk godt og enkelt. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar