Eplepai med havrecrumble og rosiner

Gravenstein, Åkerø, Aroma, Summerred- nei, det er ikke navnet på karakterene i en sær dramaserie. Men norske epler er dramatisk gode. Den tørre vitsen tilside; eplepai av norske epler breddfulle av aroma og saft, blir alt annet enn tørt. Overse enda en vits, og prøv heller disse superkjappe eplepaiene uten bunn. Med et hint av kanel, et touch av sitronskall og den runde smaken av smuldredeig av havregryn og brunt sukker. Eplepaiene selv faller på den heller sunne og lette enden av dessertskalaen, men vil du slå litt til er det ingenting som krem eller vaniljeis til. 

Eplepai med havrecrumble og rosiner
(ingredienser til en vanlig paiform eller 6 porsjonsformer) 

Ingredienser: 
  • 5-6 norske epler
  • Revet skall av 1/2 sitron
  • 1/2 ts kanel
  • 2 ss honning
  • 3 ss rosiner
  • 50 g sammalt hvete, finmalt (eller annet mel)
  • 50 g havregryn
  • 100 g brunt sukker
  • 100 g smør (bytt ut halvparten med kesam hvis du vil ha en "hverdagsvariant")
  • 1/4 ts salt

Fremgangsmåte:
1. Sett ovnen på 180 grader, og smør en vanlig paiform eller flere små. 
2. Rens eplene og evt. skrell dem (la litt skall være på noen av eplene hvis de har fin farge og skallet ikke er for tykt). Skjær eplene i biter på ca. 1x1 cm. 

3. Ha eplebiter, honning, kanel og sitronskall i en gryte. Tilsett noen ss vann og kok opp under omrøring. Eplene blir sakte men sikkert myke. Etter noen minutter tilsetter du rosinene og småkoker til eplene er møre, ca. 10 minutter. 
4. Fyll eplemassen i paiformen(e). 

5. Kna sammen smør i små terninger, mel, havregryn, brunt sukker og salt. Det skal bli en deig som smuldrer lett. Smuldre deigen i grove klumper over eplemassen. 
6. Stek paien i 25 - 30 minutter, til smuldredeigen er lett gyllen. 
Spis varm, lun eller kald, med eller uten vaniljeis, vaniljekesam eller krem. 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar