Barskogsirup


Dette er barsirup i dobbel betydning. Laget av aromatiske barnåler, og midt i blinken for baraktivitet. Fuglens "drink med løvetannsirup fra Lom" har blitt selve symbolet på kortreist og urban drinkkultur for de kulinarisk fikserte jeg kjenner, og en viktig inspirasjonskilde. Målet denne gangen var å fange skogen. Javisst finnes det oppskrifter på granskuddsirup, men ved å tilsette timian, oregano og flere bartyper, oppstår helt ny smaksdimensjon. Lite vann, brunt sukker, lang innkokingstid og finhakkede ingredienser intensiverer ytterligere. Gjør deg klar til å bli dasket i ansiktet av kong skog.


Barskogsirup

Ingredienser:
- 7 dl skudd eller unge kvister av valgfrie nåletrær
(gran, furu, litt einer med unge bær)
- 4 dl vann
- 1,5 dl brunt sukker
- Et par kvaster timian eller oregano

Fremgangsmåte: 
La kvist og kvas ligge på et brett, rens for rusk og småkryp. Hakk barskudd og urter fint. Kok opp dette sammen med vann over middels varme. Småkok i 30 minutter, med lokk. La blandingen avkjøle seg i gryten, før du siler den i en ny gryte. Jo finere sil, desto klarere sirup. Kok opp igjen, denne gangen med sukker og gjerne et par ekstra oreganogrener. Kok på middels varme i minst 30 minutter, væskemengden skal minst halveres. Sirupen skal få dyp gylden farge, og dufte av skog. Sil av orgegano, avkjøl, og hell på flaske. 



I min barskogblanding havnet det granskudd, furuskudd og einer, samt blomstrende timian og oregano. 


Silt avkok, klart for nytt oppkok. 


Ferdig barskogsirup.



Granskuddene har vokst forbi det mest lysegrønne stadiet, men skudd som er nesten voksne fungerer like bra. Bare hakk dem godt opp før koking, for å frigjøre aromaene. 


Unge einerkvister med umodne bær er fulle av smak. Bruk litt for å forsterke smaken på sirupen, men ikke for mye. 


Jeg måtte spørre denne majestetiske irisen om lov til å plukke skudd i skogen hennes. Det var greit om jeg lovet å ikke ta for mye fra hver gren.  


Ha avkjølte glass og mye grovknust is tilgjengelig. Drinken "Barkvast" lages med barskogsirup, lys akevitt, et skvis sitron og timiankvast på toppen. Dette er skogstrollenes champagne. 


Bella og barkvast. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar