Rabarbrasyltetøy med ananasDette må faktisk være et av de aller beste syltetøyene som finnes. Syrligheten i rabarbraen danser halling i takt med ananasenes sødmefylte tropesamba. Kokt med mange strimler sitronskall, gjør smaksbonansaen komplett. Og gjett hva, det er neimen ikke vanskelig å lage, OG oppskriften kommer her: 

Rabarbrasyltetøy med ananas: 
  • 1 kg rabarbra
  • 700 g ananas i biter
  • 750 g sukker
  • 2 sitroner
  • 3 dl vann
  • 1 pk Certo pektin (eller syltepulver)


Fremgangsmåte
Rabarbraen skrelles (ta gjerne vare på skrellet til å lage ytterligere farge i rabarbrasaft). Skrell sitronene i lange strimler med en potetskreller. Press saften av sitronene. Ha rabarbra, ananas, sitronskall og sitronsaft i en gryte. Hell over vann og kok opp på middels varme. Rør av og til. La alt koke i 4 minutter til ananasen begynner å bli mør og rabarbraen løser seg opp. Tilsett så sukker og pektin og kok i ytterligere noen minutter, til sukkeret har løst seg opp. Fyll på rene, varme glass som beskrevet under.Fisk opp sitronskallstrimlende underveis. 
Vær nøye med å lage fine biter, for et mest mulig finurlig bestemorpreg på syltetøyet. 
Koking av glass: 
Bruk rene glass (fra syltetøy, pesto, tacosaus eller hva det måtte være). Kok opp en stor kjele med vann. Alle glass som skal få syltetøy må være heldekket av kokende vann i minst ett minutt. Lokkene også. Fisk ferdige glass og lokk opp med tresleiv, og ta dem imot med en hånd inni grytevott (varmt!). Fyll varmt syltetøy med en liten øse eller syltetøytrakt. Pass på at det ikke kommer syltetøy på kanten av glasset, tørk det eventuelt kjapt bort med en ren klut dyppet i glasskokevannet. Skru lokket godt på og sett glassene opp ned til avkjøling. Når du snur glasset igjen etter avkjøling, skal midten av lokket være sugd inn. Gratulerer, du har herved laget holdbart syltetøy. Holder seg i mange måneder et svalt og mørkt sted. 

Rabarbramaraton
Ettersom vi hadde mer rabarbra, lagde vi mer saft i samme slengen (se oppskrift tidligere). Rabarbraskrellet fra syltetøylagingen gir ekstra magisk farge på saften. 

Rabarbralokker er bra ekstra farge i saften, eller som Nicki Minaj-parykk.

Amy godkjenner rabarbrabrygget (men "det kunne vært litt gin i" mener hun). 
Syltetøyet smaker noe internasjonalt, med rabarbraen fra norske hagerøyser og ananas fra en busy plantasje. Perfekt følge til å bearbeide det avisene har å formidle. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar