Ristede valnøtter, kremete risotto, fløyelsmyk blåmuggost, sommerens duggfriske småsalat... nu kjør vi! Dette er en enkel rett som smaker like godt som rask sommermiddag, som til forrett i en større meny.
Ingredienser til 4 personer:
- 280 g risottoris
- 1,2 l grønnsaksbuljong
- 1 liten løk
- 1 hvitløksfedd
- 2 ss + 1 ss smør
- 2 ss olivenolje
- 1 ss sitronsaft
- 3 ss creme fraiche
- 125 g valnøtter
- 70 g blåmuggost (Blå Castello)
- 70 g parmesan
- Sitronskall av en halv sitron
- Små salatblader, eks. feltsalat, brønnkarse.
- Nykvernet pepper
Fremgangsmåte:
Skrell og skjær løk og hvitløk i små terninger. Varm 2ss smør og olje i en gryte og fres løk og hvitløk på middels varme til den begynner å bli glassaktig. Tilsett risottorisen og stek under omrøring i to minutter til. Tilsett også litt revet sitronskall (spar evt. litt sitronskall til pynt) og sitronsaft. Tilsett litt og litt buljong etterhvert som den trekker inn i risen, til all buljongen er tilsatt. I mellomtiden rister du valnøttene i 1 ss smør i en panne på middels varme. De skal bli lett gylne. Når risen er mør eller litt al dente, tilsetter du creme fraiche, blåmuggost i terninger, revet parmesan og valnøtter. Smak til med pepper. Serveres med småsalat, litt sitronskall og kanskje litt olivenolje eller balsamico dryppet over. Et glass halvtørr hvitvin til er ikke å forakte.
Blåmuggost er en fabelaktig ingrediens i risotto. Den blir mildere ved oppvarming, men tilsetter likevel en rund og kremete ostesmak. |
Ved å riste valnøttene i smør, fremheves nøttesmaken og bitterheten blir borte. |
Til fest vil du kanskje bytte ut 2 dl av grønnsaksbuljongen med hvitvin. Tilsett isåfall hvitvinen før buljonen, og la den trekke inn i risen før buljongen tilsettes. |
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar