Prosjekt lagsalat


Mens regnet braket ned over Oslo som en høytrykkspyler i fri utfoldelse, var jeg i gang med et viktig oppdrag: salat til folket! Målet var å lage smakfulle og sunne salater som metter, men som er uten kjøtt. Det er også et poeng at de ikke må å spises med en gang.  Lagsalat i glass eller boks er genialt. Prinsippet går ut på å legge ingrediensene strategisk i lag: dressingen nedrest, blader på toppen for eksempel. Slik blir ikke bladene soggy. Når salaten skal spises, hvelves den ganske enkelt over på en talerken eller blandes sammen i glasset. Jeg lagde fire varianter, som deretter ble grundig evaluert av et testpanel med integritet. Minst to av disse lagsalatene er å få kjøpt på Liebling, Grünerløkkas lille Berlin, i nærmeste fremtid.  Men er man av den inspirerte typen, er det bare å lag(e) salat selv. 1. Salat med chevre, pære og honningvinaigrette

Fra bunnen og oppover: honningvinaigrette laget av flytende honning, mild olivenolje og sitronsaft. Pærene ligger dekket i vinaigrette, slik holder de på fargen og sprøheten. Skivet fennikel. Ristede valnøtter. Blandet småsalat. Toppet med fire skiver deilig chevre ost. 2. Sommersalat med kikerter 

Fra bunnen og oppover: dressing av olivenolje, sitronsaft, hakket bladpersille og litt salt, pepper og sukker fungerer som deilig marinade for kokte (billigst) eller hermetiske (raskest) kikerter. Fargerike grønnsaker i grove biter: squash, rød og gul paprika, rødløk og mer bladpersille. På toppen troner gresk fetaost. 


3. Salat med byggryn, fetaost og rødbeter i sennepsdressing

Fra bunnen og oppover: kokte rødbeter vendt i en lett dressing av sennep, nøytral olivenolje, dill, salt og pepper samt litt sitronsaft. Byggryn ("den nye risen"). Et lag vårløk. Gresk fetaost i terninger. Rucolasalat på toppen. 
4. Hvit bønnesalat med ristede mandler og soltørket tomat

Fra bunnen og oppover: klassisk salatdressing av olivenolje, hvitvinseddik, salt, pepper sukker og litt urter. Blanding av hvite store bønner, soltørket tomat fra glass, vårløk og oliven. Gul paprika. Mandler ristet med litt salt i tørr panne. Blandet småsalat (og hva er det? - en tomat?). 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar