Fnis fruktis


Det er ingen tvil om at disse varme bydagene får en til å vurdere om det er plass til en menneskekropp i fryseren. Og kanskje tyr man til "fruktisen" i butikken om man vil ha noe forfriskende, men helt ærlig, de smaker ikke spesielt fruktete. Fruktis laget på nesten bare frukt er noe helt annet. Snart kjører Liebling på Grünerløkka igang fjorårets hit "Fnis" igjen, til glede for både bevisste foreldre og varme voksenbarn. I fjor var jeg så heldig å være gjestekokk for Fnis, og kan røpe at det heller ikke er så vanskelig å lage selv heller. Du må ha former, pinner, en fryser, og så er det bare å kjøre den frukten du vil ha, og kanskje noe søtning hvis frukten er av det syrlige slaget. Hell i formene og gjem deg i skyggen for å vente noen timer. 


Tips for vellykket Fnis: 
  • Det er viktig at fruktblandingen ikke er for flytende. Tenk tykk smoothie. 
  • Selv om du bruker søt frukt, blir isen alltid mer syrlig enn da du smakte på den i flytende form. Tilsett gjerne litt fruktsirup, sukkerlake eller honning.   
 
  • Hvorfor bare bruke frukt og bær? Honning, yoghurt, mynteblader, kaffe latte, diamanter og mye annet kan brukes.
  • Nesten uansett hvilke frukter du bruker, er noen skjeer sitron eller limesaft godt oppi, og særlig i søteste blandingene.

  • Selv om det er gøy å blande smaker, ikke gå helt bananas. Spyfarget Fnis er ikke så fristende. Prøv eventuelt å lage blandingen grønn av for eksempel kiwi og lime, og slipp noen hele, knallrøde bringebær oppi. 

 
  • Du trenger heller ikke å bare bruke fersk frukt. Denne Fnisen er laget av tørkede aprikoser som er bløtlagt i kokende vann, og kjørt glatt med litt sitronsaft. 

  • Og til slutt: for de som kommer til å rive og slite i pinnen for å få Fnisen ut; dypp heller formen i varmt vann. 

 Forslag til smakssammensetninger: 
- Tropisk Fnis: mango, pasjonsfruktsaft, kokosmelk, ananas og banan
- Jordbærfnis med limesaft (husk å ta med litt finrevet limeskall)
- Prikkefnis: kiwi, lime, pære uten skall. 
- Dronningfnis: blåbær, honning og vanilje kjøres til smoothie. Rør inn hele bringebær, og frys i formene. 
- Voksenfnis: lag tykk frappe av espresso, helmelk/fløte, isbiter og søtning, frys i former. 
- Partyfnis: ananas, kokosmelk, sukkerlake, sitronsaft, rom.
- Helsefnis: bløtlagte gojibær, finrevet ingefær, sitronsaft og skall, aprikoser eller fersken. 

Er det dette som er diamantene? Eller ligger det en 24-karats feiting om en bare spiser litt til?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar